Menu Zamknij
3 min czytania

Ile kosztuje wołowina? Cena wołowiny

Koszt kilograma wołowiny to

Średnio

40,97 zł

Cena min.

1,00 zł

Cena max.

100,00 zł

Podaj cenę w swoim mieście

Wołowina cena za kilogram rozpoczyna się od około 1,00 zł, a jej górna granica może przekraczać 100,00 zł, w zależności od rodzaju, gatunku, części tuszy.

Wołowina to szlachetny, ciekawy gatunek mięsa, uwielbiany zarówno przez zawodowych kucharzy, jak i konsumentów. Jest popularna w krajach europejskich, Stanach Zjednoczonych, Japonii, Chinach, Indiach, Brazylii, które należą także do jej największych producentów na świecie. Dlaczego mięso to cieszy się tak dobrą renomą? Co robi się z wołowiny? Ile kosztuje wołowina?

Historia zmiany cen w czasie

MiastoCena (zł)Data
śląskie40,002024-06-18
dąbrowa tarnowska 20,002024-04-22
swiedziebnia 45,002024-04-15
jeziorany1,002024-03-23
piekary śląskie 50,002024-03-07
gdańsk 50,002024-03-05
kluczbotk50,002024-03-03
racibórz30,002024-02-25
tychy 39,992024-02-22
tychy29,992024-02-22
przemyśl 22,002024-02-13
dąbrowa tarnowska22,002024-02-03
warszawa30,002024-02-03
sulechów 40,002024-01-26
lipsko45,002024-01-23
warszawa 64,002024-01-03
opole60,002023-12-10
inowrocław 50,002023-12-09
łódź34,002023-12-08
lubin39,992023-11-23
wroclaw30,002023-11-15
olawa25,002023-11-15
kraków 45,002023-11-12
chorzow30,002023-11-09
chorzow30,002023-11-09
ruda sl40,002023-10-23
czestochowa54,002023-10-20
jarosław 36,002023-10-15
morąg 30,002023-10-14
poznań50,002023-10-13
warszawa 30,002023-10-03
wrocław100,002023-04-14
gdańsk30,002023-02-24
warszawa100,002023-02-23
Kawałek wołowiny na soli

Wołowina i jej właściwości

Wołowina stanowi bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, cynku, witaminy A, D, E, a także witamin z grupy B. W wołowinie znajdziemy również dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka i średnią zawartość tłuszczu.

Wołowinę nietrudno rozpoznać po jej charakterystycznym, krwistoczerwonym kolorze, kruchości mięsa oraz jego wyrazistym smaku. To, co wyróżnia ten gatunek, to także duża w porównaniu z pozostałymi rodzajami ilość prekursorów. Są to substancje, które w momencie kontaktu z innymi składnikami, potęgują aromat i smak dań, a także wpływają na ich bogactwo i różnorodność.

Jak wykorzystać wołowinę w kuchni?

Myśląc o wołowinie, przed oczami z pewnością stają nam tak kultowe dania, jak steki, hamburgery, pieczenie, tatar, strogonow, czy gulasz. Wołowina świetnie sprawdza się także jako dodatek do wielu innych kanapek (innych niż hamburgery) i sałatek. Stanowi ponadto jeden z podstawowych składników ramenu – słynnej, sycącej zupy japońskiej.

W zależności od tego, jak zamierzamy przyrządzić wołowinę, powinniśmy wybrać odpowiedni rodzaj mięsa wołowego. I tak do grillowania i smażenia rekomendowany jest m.in. antrykot, karkówka, żeberka. Do pieczenia – rumsztyk, łopatka, udziec, a do gotowania lub duszenia m.in. szyja i goleń.

Krojona wołowina

Jak rozpoznać dobrą wołowinę?

O tym, że wybrana wołowina to mięso dobrej jakości, świadczy przede wszystkim jej kolor – powinien być on intensywnie czerwony lub ciemnoczerwony. Wołowina powinna być także wilgotna, natomiast w środku użylona na wzór tak zwanego marmurka. Niepożądane cechy to natomiast zbyt ciemny kolor mięsa, występujące na nim plamy, czy brązowo-żółty tłuszcz.

Wołowina cena

Ile kosztuje kilogram wołowiny? Ceny tego rodzaju mięsa są bardzo zróżnicowane, co zależy w głównej mierze od jego rodzaju oraz części tuszy. Na cenę wpływać będzie także gatunek i kraj pochodzenia. Dla przykładu za najdroższą na świecie uznaje się wołowinę Kobe, pochodzącą z japońskiego bydła Wagyū.

Z reguły ceny za 1 kg mięsa wołowego rozpoczynają się w sklepach od około 1,00 zł (m.in. wołowina na gulasz), a ich górna granica może przekraczać nawet 100,00 zł (m.in. rostbef).

To może Cię również zainteresować

Indyk to gatunek mięsa, którym zdecydowanie warto się zainteresować. Zarówno ze względu na jego delikatny smak, jak i wartości odżywcze. Jest to mięso zalecane przez lekarzy, które z powodzeniem może i powinno zastąpić naszpikowane chemią kurczaki. Jakie korzyści wiążą się z włączeniem indyka do codziennej diety? Ile kosztuje kg indyka? Ile kosztuje pierś z indyka?

Przeczytaj więcej

Dorsz to jedna z najsmaczniejszych i najpopularniejszych ryb, która regularnie gości na naszych talerzach. A jeśli jeszcze tak nie jest, to zdecydowanie trzeba to zmienić! Bogata w liczne witaminy z całą pewnością jest warta tego, by włączyć ją do codziennej diety. Ile kosztuje dorsz? Jaka jest obecnie cena dorsza za kilogram?

Przeczytaj więcej

Mąka to niezastąpiony, podstawowy składnik każdej kuchni. Nie sposób zliczyć już nawet możliwości jej zastosowania, a także jej różnych rodzajów! Pojawia się zatem pytanie, ile kosztuje mąka? Jaka jest obecnie cena za 1 kg mąki?

Przeczytaj więcej

Dowiedz się więcej o tym jak wybierać wołowinę

Sprawdź przepisy z użyciem wołowiny

Jak przydatny był artykuł?

Kliknij na gwiazdkę, aby go ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni artykuł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *