Menu Zamknij
4 min czytania

Ile kosztuje homar? Cena homara

Cena homara za sztukę wynosi

Średnio

209,89 zł

Cena min.

20,00 zł

Cena max.

375,00 zł

Podaj cenę w swoim mieście

Homar cena wynosi od około 20,00 zł, do około 375,00 zł za sztukę, w zależności od wagi oraz tego, czy jest to homar żywy, czy mrożony.

Homary to jedne z najpopularniejszych owoców morza, serwowanych w wielu prestiżowych restauracjach, jako danie wykwintne. W praktyce jednak, aby zjeść homara, wcale nie musimy odwiedzać topowego szefa kuchni w mieście. Skorupiaki te nie są bowiem aż tak trudnodostępne. Jeśli chcesz przyrządzić homara samodzielnie, z pewnością będzie interesować Cię to, jaka jest cena homara. Sprawdź więc, ile kosztuje homar!

Historia zmiany cen w czasie

MiastoCena (zł)Data
kalisz200,002024-10-04
warszawa222,002024-07-13
lombok375,002024-06-25
warszawa 100,002024-03-15
warszawa 100,002024-03-15
kielce 200,002024-02-29
gdańsk 300,002024-02-24
kaczystan213,702024-02-12
wyszkow20,002024-02-04
bielawa80,002024-01-20
bielawa80,002024-01-20
gliwice 300,002024-01-15
żyrardów 120,002024-01-02
katowice215,002023-12-11
warszawa200,002023-11-28
lublin 333,002023-11-13
wroclaw300,002023-10-05
mielec360,002023-09-08
zielona góra 259,002023-08-12
warszawa350,002023-06-27
zielona góra80,002023-06-26
homar

Homar – co to za zwierzę?

Homary to skorupiaki należące do dziesięcionogów, o stosunkowo dużych rozmiarach i wydłużonym ciele, które pokrywa twarda skorupa. Będący jednym z gatunków tych skorupiaków homar amerykański jest uznawany za najcięższego skorupiaka na świecie – niektóre, rekordowe osobniki ważą nawet około 20 kg! Mimo że homary kojarzone są przede wszystkim z czerwonym wybarwieniem (takie uzyskują jednak dopiero dzięki obróbce, po gotowaniu), tak naprawdę, w zależności od rodzaju, naturalnie przybierają najczęściej odcienie oliwkowozielone, niebieskawe, czy wpadające w brązy. Ich elementami charakterystycznymi są ponadto duże szczypce oraz cztery pary odnóży.

Do najbardziej znanych homarów, poza homarem amerykańskim, należy również homar europejski, którego można spotkać w pasie od Morza Śródziemnego po Norwegię.

Dlaczego warto jeść mięso z homara?

Homar należy do skorupiaków poławianych, co wynika z jego wielu cennych wartości odżywczych. To, z czego warto zdawać sobie sprawę, to fakt, że homar jest dobrym źródłem przyswajalnego dla naszego organizmu białka. Mięso z homara jest także chude, delikatne, pozbawione nadmiaru tłuszczu, co czyni go daniem lekkostrawnym. W skorupiaku tym znajdziemy ponadto m.in. witaminy z grupy B, witaminę A i E, cynk, fosfor oraz kwas tłuszczowy omega-3.

Homar żywy i mrożony cena

Cena homara pozostaje uzależniona od kilku czynników. Poza miejscem zakupu, czy wagą, dużą rolę w ostatecznym koszcie skorupiaka odgrywa także to, czy jest to homar mrożony, czy żywy. Oczywiście większym wydatkiem będzie zakup drugiego z nich, dający jednak gwarancję tego, że mięso jest świeże, lepsze w smaku oraz bogatsze w cenne składniki odżywcze.

Cena homara żywego jest bardzo zróżnicowana. Może wynosić w granicach 150 – 375,00 zł za sztukę, w zależności od wagi. Cena homara mrożonego to natomiast średnio wydatek rzędu kilkudziesięciu złotych. Również zależy ona od wagi skorupiaka.

Krojony na pół homar

Ile kosztuje homar w restauracji?

Ceny homara w restauracji także bywają zróżnicowane. Mogą zaczynać się od kilkudziesięciu złotych i kończyć nawet na około 200 – 300 zł. Warto pamiętać, że kwoty te są podawane najczęściej za 100g. Wiele zależy również od tego, czy w danej restauracji serwowany jest homar żywy, czy mrożony, a ponadto, jaką renomą cieszy się wybrane przez nas miejsce.

Jak przyrządzić homara w domu?

Homara można przyrządzić na kilka sposobów. Poza klasycznym gotowaniem w delikatnym wywarze na bazie warzyw i wina skorupiak ten nadaje się również do grillowania, a nawet przygotowania na parze! Homar bardzo dobrze komponuje się z dodatkami takimi jak masło czosnkowe lub inny maślany sos, cytryna, limonka, czosnek, tymianek.

Przyrządzając homara w domu, trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że przed gotowaniem będzie wymagać on najpewniej obróbki. Do tego zadania przydadzą się specjalne nożyce kuchenne do skorupiaków, które poradzą sobie z krojeniem i zmiażdżeniem pancerza oraz oddzieleniem od siebie poszczególnych części.

To może Cię również zainteresować

Indyk to gatunek mięsa, którym zdecydowanie warto się zainteresować. Zarówno ze względu na jego delikatny smak, jak i wartości odżywcze. Jest to mięso zalecane przez lekarzy, które z powodzeniem może i powinno zastąpić naszpikowane chemią kurczaki. Jakie korzyści wiążą się z włączeniem indyka do codziennej diety? Ile kosztuje kg indyka? Ile kosztuje pierś z indyka?

Przeczytaj więcej

Dorsz to jedna z najsmaczniejszych i najpopularniejszych ryb, która regularnie gości na naszych talerzach. A jeśli jeszcze tak nie jest, to zdecydowanie trzeba to zmienić! Bogata w liczne witaminy z całą pewnością jest warta tego, by włączyć ją do codziennej diety. Ile kosztuje dorsz? Jaka jest obecnie cena dorsza za kilogram?

Przeczytaj więcej

Mąka to niezastąpiony, podstawowy składnik każdej kuchni. Nie sposób zliczyć już nawet możliwości jej zastosowania, a także jej różnych rodzajów! Pojawia się zatem pytanie, ile kosztuje mąka? Jaka jest obecnie cena za 1 kg mąki?

Przeczytaj więcej

Dowiedz się jak jeść homara

Jak przydatny był artykuł?

Kliknij na gwiazdkę, aby go ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Jak dotąd brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni artykuł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *